Presentación de la Cátedra Climent Guitart

Cristina Cabañas - Presidenta de la Fundació Climent Guitart

Orientació, innovació i competitivitat al turisme de costa

És molt especial per mi i per la Fundació Climent Guitart, la presentació en societat de la Càtedra Climent Guitart: orientació, innovació i competitivitat al turisme de costa i el lliurament dels Premis Lauretum a la nostra vila.

Una càtedra que ve a sumar en el pla de reconversió que des de fa anys està immers el nostre municipi, Lloret de Mar.

Una càtedra que ha de constituir el coneixement dels plans de millora a desenvolupar en el turisme de costa tant important per a la nostra destinació.

Pels que no coneixeu la Fundació Climent Guitart, deixeu-me explicar-vos el que fem. Ara fa 4 anys que va néixer amb dos objectius fonamentals: la solidaritat amb les persones menys afavorides de la nostra societat i la transferència de coneixement turístic, como ara la constitució d’aquesta càtedra.

Agrair la confiança i el voler compartir aquest projecte a la Universitat de Girona, a l’Ajuntament de Lloret de Mar i molt especialment al degà de la facultat de turisme de l’UdG, Dr. Quim Majó, a la Vicerectora de Territori i Compromís Social de l’UdG, Dra. Sílvia Llach, a Elisabeth Keegan motor des de l’Ajuntament i que va creure des del primer moment en aquest projecte. I, sens dubte, a qui fa que la càtedra ja sigui una realitat operativament parlant, que és la Dra. Anna Garriga, directora de la càtedra.

Como a presidenta del jurat dels treballs que es van presentar, només puc que felicitar-vos a tots pel nivell dels mateixos, ens ha estat veritablement difícil decidir els premiats de cada categoria.

Agrair també als directors dels centres educatius que en poc temps han animat als seus alumnes a participar.

I per últim no vull oblidar-me de donar les gràcies a l’Eugènia Bieto per ser la madrina d’aquest bateig, com a patrona de la Fundació i amiga, em fa molta il·lusió que avui sigui aquí.

Moltes gràcies!
Cristina Cabañas
Presidenta de la Fundació Climent Guitart


Adrià Lamelas - Alcalde de Lloret de Mar

Lloret de Mar és una destinació pionera, forjada per l’emprenedoria del sector privat i per la col·laboració publicoprivada, estratègia que ens permet continuar sent capdavanters en lideratge turístic en l’àmbit nacional i internacional.

Com a alcalde de Lloret de Mar, i en nom de l’Ajuntament de Lloret i Lloret Turisme, és un orgull impulsar conjuntament amb la Fundació Climent Guitart i la Universitat de Girona la càtedra Climent Guitart que té per principal objectiu la transferència de coneixement i de competitivitat de la indústria turística. En són exemples els Premis Lauretum o la trobada de càtedres de turisme.

La il·lusió i l’esforç conjunt d’aquests tres organismes ha fet possible desenvolupar fructíferes iniciatives per fer realitat un intercanvi de coneixement entre aquests tres àmbits. L’any 2022 Lloret de Mar va acollir la primera trobada de càtedres de turisme, organitzada per Lloret Turisme, la Fundació Climent Guitart i la Universitat de Girona. La construcció d’un futur i un turisme que siguin mediambientalment, econòmicament i socialment sostenibles passa de forma indiscutible per aquesta connexió i intercanvi permanent d’informació i coneixement entre administració pública, empreses i món educatiu, i la càtedra Climent Guitart és una forma excel·lent de convertir aquest espai de trobada en realitat.

En la trobada del 2022, impulsada i celebrada a Lloret de Mar, es va abordar el finançament turístic, una demanda històrica del sector turístic ─i que comparteixen els vuit municipis que integren l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja─ i que va mostrar que hi ha diferents i interessants estudis al respecte des del món universitari.

El 2024, Benidorm ha estat la seu de la segona trobada de càtedres de turisme, que s’ha centrat en l’àmbit de la sostenibilitat i que ha mostrat que es tracta d’un fòrum idoni per tractar conjuntament els reptes principals que tenen les destinacions turístiques.

Ens trobem per tant en una línia de treball que ens enforteix com a ciutat treballant per aquesta cohesió i equilibri resident-turista i que ens permet, paral·lelament, crear sinergies i mantenir el nostre lideratge turístic amb l’intercanvi de coneixement amb altres agents del món de la investigació universitària, social, empresarial i gestió pública.

Aquest compartir i aprendre és la línia que seguirem impulsant.
Adrià Lamela
Alcalde de Lloret de Mar


Jaume Dilsat - Alcalde de Lloret de Mar (2013-2015)

Com a alcalde de Lloret de Mar, i en nom de l’Ajuntament de Lloret i Lloret Turisme, és una satisfacció que Lloret de Mar formi part d’aquesta càtedra Climent Guitart. Es tracta d’un compromís compartit vers la millora de la nostra indústria turística, i això passa inevitablement per establir ponts entre empreses, institucions i territori.

Lloret de Mar és una de les principals destinacions turístiques de sol i platja urbana de Catalunya i la nostra llarga trajectòria ens ha mostrat com és d’important tenir una especial atenció cap a aquesta vessant més estratègica, d’orientació, vinculada a la innovació i a la competitivitat.

És necessari nodrir-nos dels potencials de cada un dels membres per construir conjuntament aquest futur turístic que necessitem i volem a tots els nivells ─econòmic, social i mediambiental─. Juntament amb la Universitat de Girona i la Fundació Climent Guitart, estem treballant per fer realitat aquesta càtedra, que esdevindrà un nexe entre el món acadèmic i el professional; una estratègia de treball conjunta que ens permetrà posar en valor la nostra indústria turística, posicionar-nos millor en el món i esdevenir més competitius per mantenir el lideratge turístic de Lloret de Mar.

Moltes gràcies!
Jaume Dulsat
Alcalde de Lloret de Mar (2013-2015)